Hoppa till innehåll

Hur Mycket Får Man Tjäna på Hobbyverksamhet?

Att ha en hobby som genererar lite extra inkomst kan vara både roligt och givande, men hur mycket får man egentligen tjäna på sin hobby innan man måste betala skatt? Här går vi igenom vad som gäller för hobbyverksamhet i Sverige, vilka undantag som finns, och när Skatteverket kan betrakta din hobby som en näringsverksamhet.


Vad är Hobbyverksamhet?

Hobbyverksamhet är en syssla som bedrivs på fritiden, utan ett direkt vinstsyfte och som inte bedrivs i större omfattning. Det kan till exempel vara försäljning av hantverk, bakverk eller kanske trädgårdsodling där du säljer överskottet. En viktig skillnad mellan hobby och näringsverksamhet är att en hobby inte bedrivs med mål att ge stadigvarande ekonomiskt stöd.


Inkomst från Hobbyverksamhet – Skatt och Deklaration

Alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga och ska deklareras som inkomst av tjänst, oavsett hur liten inkomsten är. Det innebär att du ska deklarera överskottet (det vill säga vinsten) från din hobby. När du deklarerar hobbyverksamhet kan du göra avdrag för kostnader som är direkt kopplade till hobbyn, men dessa får inte överstiga inkomsterna.

Det är viktigt att notera att det inte finns någon exakt gräns för hur mycket du får tjäna på hobbyverksamhet innan skatt måste betalas. Så snart verksamheten genererar ett överskott ska inkomsten deklareras, och Skatteverket ser det som inkomst av tjänst.


Undantag för Försäljning av Vilt Växande Bär, Svampar och Kottar

Det finns ett undantag för de som plockar och säljer vilt växande produkter som bär, svamp och kottar. Dessa inkomster är skattefria upp till 12500 kronor per år. Om din försäljning av dessa produkter överstiger detta belopp, måste du betala skatt på den del som överskrider gränsen. Detta undantag gäller enbart egenhändigt plockade naturprodukter och omfattar inte produkter som köps och säljs vidare.


När Räknas Hobbyverksamhet som Näringsverksamhet?

För att avgöra om din verksamhet ska betraktas som hobby eller näringsverksamhet, använder Skatteverket tre kriterier:

  1. Självständighet – Verksamheten bedrivs oberoende av arbetsgivare eller andra.
  2. Varaktighet – Verksamheten bedrivs regelbundet och under en längre tid.
  3. Vinstsyfte – Verksamheten har ett uttalat syfte att ge ekonomisk vinst.

Om verksamheten uppfyller alla dessa tre kriterier bör den betraktas som näringsverksamhet, vilket innebär andra skatteregler än för hobbyverksamhet. Om din hobby exempelvis börjar generera stadigvarande och betydande inkomster, eller om du aktivt arbetar för att öka vinsten, kan Skatteverket se den som en näringsverksamhet.


Hur Deklarerar Man Hobbyverksamhet?

När du deklarerar din hobbyverksamhet redovisar du inkomster och utgifter som inkomst av tjänst i din årliga deklaration. Det är viktigt att ha ordning på dina kvitton och andra underlag som visar på vilka kostnader du haft för hobbyn.

Avdrag får göras för direkta kostnader relaterade till verksamheten, men överskottet beskattas som inkomst av tjänst. Avdrag som görs får dock inte överstiga inkomsterna – det är alltså inte tillåtet att redovisa ett underskott i en hobbyverksamhet.


Sammanfattning

Att tjäna pengar på sin hobby kan vara en bra sidoinkomst, men det är viktigt att följa de regler som gäller för beskattning:

  • Deklarera alla inkomster från hobbyverksamheten som inkomst av tjänst.
  • Gör avdrag för kostnader, men överskottet ska beskattas.
  • Vid självplock av bär, svamp och kottar är de första 12500 kronorna skattefria.
  • Om din hobby blir stadigvarande och syftar till vinst kan den bedömas som näringsverksamhet.

För mer detaljerad information om vad som gäller för din hobbyverksamhet och hur du ska deklarera, besök Skatteverkets webbplats.